Gezondheid en verzorging

behendigheidDe Tibetaanse terriër is een gezonde en sterke hond die bij de juiste zorg en voeding zijn leven lang gezond kan blijven. De meeste fokprogramma’s zijn er op gericht dat algemene gezondheidsaspecten in acht worden genomen, zoals HD en oogonderzoeken, deze onderzoeken zijn verplicht via het Verenigings Fokreglement (VFR) en gelden voor alle rashonden. Er zijn nog een paar erfelijke aandoeningen die kunnen voorkomen bij de Tibetaanse terriër, zoals Lensluxatie, PRA en NCL/CCL, maar hier zijn DNA testen voor beschikbaar. Fokkers die zijn aangesloten bij een goede rasvereniging zijn verplicht deze testen uit te laten voeren bij de ouderdieren voordat er gefokt mag gaan worden.

Zorg en opvoeding

behendigheid2De Tibetaanse terriër is makkelijk in opvoeding, houdt van rennen en verkennen en heeft dagelijkse beweging nodig in een veilige omgeving. Zijn beweging kan hij ook halen uit een middellange wandeling aan de riem of ravotten in de tuin. Hoewel hij geschikt is om buiten te leven in gematigd koude klimaten, is het meer een binnen of binnen/buiten hond. Hij is gevoelig voor stem intonatie en kan zeer goed luisteren. Hij is zachtaardig en dient ook zo opgevoed te worden, blijf echter altijd consequent. Juist door zijn wat eigenzinnig karakter wordt aanbevolen om met de pup op puppycursus te gaan en deze eventueel te laten volgen door een elementaire gehoorzaamheidscursus. Als de pup oud genoeg is, is het voor baas en hond erg leuk om behendigheid te volgen, al dan niet in wedstrijd verband.

Vachtverzorging

verzorgingZijn lange vacht moet elke dag goed geborsteld worden om klitten te voorkomen. De vacht verdient in het eerste jaar extra aandacht door de haarstructuur van de vacht van een jonge hond. Wacht je daarmee te lang dan kan de ondervacht gaan vervilten. Na een jaar lijkt de haarstructuur anders te worden en de neiging tot klitten minder. Toch blijft kammen en borstelen belangrijk.
De fokker van uw pup zal u voorzien van de nodige informatie over alle aspecten van de zorg en verzorging van uw Tibetaan, terwijl de rasvereniging regelmatig workshops en themadagen organiseert.